YURTDIŞI GÜNCEL İŞ İLANLARI . CURRENT OVERSEAS JOBS: COCA COLA EFSANESİNİN DOĞUŞU

3 Ocak 2018 Çarşamba

COCA COLA EFSANESİNİN DOĞUŞU

    Tarih 8 Mayıs 1886. Georgia Atlanta da yaşayan bir eczacı olan  Dr. John S. Pemberton pirinç bir kapta karamela renginde bir içecek yarattı. Doktorun muhasebecisi bu karışımı tattık dan sonra ona bir isim verdi Coca Cola
Fotoğraf 1
     Dr. Pemberton Atlanta nın en büyük eczacı dükkanı olan Jacob s Pharmacy de hazırladığı şurubu  bus gibi suyla karıştırarak  bir bardak hazırladı, bir tane de sodayla karıştırdı.O gün orada bulunanların  hemen hepsi  sodalı karışımı tercih ettiler. Böylece bir efsane doğmuş oldu.
kaka kola ile ilgili görsel sonucu
     Tüm alkolsüz içecekler gibi Coca Cola da ilk çıkışını, şeker ve ilaç satışını çay haneyle birleştiren dükkanların büfelerinde yaptı. 1887 yılında artık Amerika 'daki büyük şehirlerin merkezlerinde satılmaya başlamıştı.Yüzyılın başından itibaren Coca Cola 'sifonları' tiyatro lobilerinde, mağazalarda, tren istasyonlarında yerini almış.
      Atlanta lı bir ilaç toptancısı olan Asa C.Candler bu yeni ürünün popülaritesini ilk olarak fark edenlerden biri oldu. Pemberton un 1888 yılında ölümünden sonra Coca Cola 'nın tüm haklarını ve sır gibi saklanan formülünü 2300 dolara satın aldı. Candler'ın  su ve doğal ürünlerle uyguladığı karışım, dünyanın en büyük ticari sırrı olarak günümüze kadar '7*' adıyla bilinerek geldi.Bu  Coca Cola nın formülüydü. Coca Cola'nın artan popülaritesi beraberinde ciddi bir sorun da getirdi.Şişede satılan cola'lar alkolsüz içeceklerden ayırt edilemiyor,taklit ediliyor,buda satışı etkiliyordu.Farkı şişesiyle yaratmaya karar verdiler.


       Dokunulduğunda, karanlıkta hatta kırıldığında bile Cola şişesi özelliğini kaybetmeyecek bir tasarım.1915 yılında Root Cam Şirketi bu şişeyi yarattı.Bu şişe daha sonra 'kullanılan en iyi tasarlanmış paket' olarak kabul edildi.
kaka kola ile ilgili görsel sonucu
        O yıl Candler ailesi Coca Cola şirketini Ernest Woodruff başkanlığında bir vakfa sattı.Şirket 25 milyon dolara elden çıkartıldı.Bu, otarihe kadar gerçekleşen en büyük satın almaydı. Coca Cola savaş yılları sonrasın da da dünyayı işgale devam etti.Jet uçuşları mesafeleri ve süreleri kısaltılmış, televizyon dünyanın dört bir köşesini oturma odalarına taşımaya başlamış, uydular okyanus aşırı iletişimi mümkün kılmıştı.1950 yılında Coca Cola ,Times dergisinin kapağındaydı. Times'ın başlığı 
 'Dünya ve Dostu' ydu.Artık Coca Cola her yerdeydi .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı